woensdag 21 mei 2014

Hebban olla uogala nestas

- Wat doet den dien daar?
- Hij kijkt naar ons bouwsel.
- Waarom? Doen we iets verkeerd?
- Hij is waarschijnlijk nieuwsgierig en wil zien hoe wij dat doen. Dan doet hij dat na en laat zijn      uitvinding patenteren.
- Zíjn uitvinding? Wij doen dat toch al duizend jaar zo.
- Maar we hebben dat nooit gepatenteerd.
- Of mogen we hier misschien niet bouwen omdat dat hier zijn eigendom is?
- 'k Weet nie. Zijn eigendom was voordien iemand anders' eigendom en zal ook wel in de toekomst       van iemand anders zijn.
- De wereld is toch van iedereen? En ook van ons!
- Wij zijn hier geen baas. Theo is de baas en hij zegt wat mag en niet mag. Niemand heeft Theo ooit    gezien maar iedereen gelooft dat hij daar is. De mensen vechten wel konstant omwille van hun eigen  Theo hoewel ze eigenlijk niet weten wie hij is. Maar Theo heeft ervoor gezorgd dat wij weten wat we te doen en te laten hebben. Daarvoor heeft hij een belangrijk boek geschreven.
- Dan moeten we dat eens lezen.
- Ach, dat kunnen wij niet verstaan. Da's alles hebreeuws en grieks. Gelukkig zijn der daar een paar  geleerden die het verstaan en ons vertellen waarom het gaat. Samengevat staat daar in weinige  zinnekes wat mag en niet mag. Sommige dingen staan er zelfs 2 keer. Maar die mensen verstaan dat nog altijd niet: dat ze hun vuile boel moeten opkuisen! Aan onkuisheid heeft Theo een hekel.
- Denk je dat hij dat hier gaat nadoen? Die gasten bouwen toch niet rond?
- Natuurlijk niet. Ze bouwen liever vierkant. Rond bouwen doen ze alleen als 't gevaarlijk is, zoals tunnels of kerncentrales. En met  vierkant bouwen kunnen ze alle richtingen uit; in de lengte, de breedte en vooral in de hoogte. Zo  passen er meer kubuskes in hun blokkendoos. Ze noemen  dat zelfs 'architectuur'. 'k Heb ooit eens  gelezen dat 'archè' koepel betekent en 'tectuur' wil zeggen  bedekken. Laat ze maar doen. En  natuurlijk kunnen ze niet alles naast mekaar bouwen. Dan hadden ze geen plaats meer voor  biodiesel.
- 'k Had toch liever dat hij niet zo op mijn vingers kijkt. Misschien zouden we hier zo'n plakaat  "Verboden de werf te betreden" opstellen.
- Kijk eens naar dat goedkoop leesbrilleke op zijn neus. Hij kan dat toch niet lezen. En zolang hij ons  met rust laat.
- Hopelijk. 'k Heb al van collegas gehoord dat 'eigenaars' je gewoon weg uit de lucht schieten omdat je een paar van hun miljarden kersen eet of omdat er een op het dak scheet.
- No worries mate, bij hem kunnen we eten wat we maar willen, zelfs wat op de grond ligt. Geen risico dat  we vergif slikken. Kom, gedaan met pauseren. Mei is bijna voorbij voor dat ei.Toch maar een landingsstrip aangebracht


6 opmerkingen:

 1. familie boerenzwaluw dankt u voor uw gastvrijheid, én gezonde omgeving. Ware luxe.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik bedank mij bij de zwaluwen dat ze elk jaar weer terug keren. 4 nesten waarvan al 1 met nieuwe kroost.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook wij hebben onderhuurders, een familie Kerkuil, 3 jonge uilen dit jaar. Huur betalen, ho maar, alleen de boel er onder schijten doen ze. Wel grappig, wanneer je zo'n jonge donzige uil in de schuur vind, die zich zonder een probleem op laat pakken en op de zolder laat zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan je alleen maar benijden, Bert. Nestgelegenheid is hier volop voor handen en niettegenstaande is er nog nooit een uil verschenen. Spijtig.

   Verwijderen
 4. Het is een prachtig gezicht wanneer 5 grote witte uilen je vanuit de hanebalken zitten aan te staren en dat de schuur bezaait ligt met braakballen en andere witte "troep" neem ik maar voor lief. Ik zal je adres doorgeven misschien zie je ze wel verschijnen.

  BeantwoordenVerwijderen