maandag 25 augustus 2014

Aardappeloogst

Mijn kippen zijn er stellig van overtuigd dat het tijd is mijn aardappelen te rooien. Ik zou ze liever nog een 2tal weken laten staan tot het loof helemaal dood is maar als kippen zich iets in het hoofd gehaald hebben is er geen ontkomen aan. Desnoods halen ze de knollen zelf uit de grond.
Wat vooraf ging:

Op 3 verschillende percelen werden aardappelen gekweekt met de 'no till - total mulch' methode.
Perceel A: dit stuk is al vele jaren met de hoger genoemde methode in gebruik.
Perceel B: een stuk 'gazon', 1 keer per jaar gemaaid, het groen laten liggen en eens per jaar een laag hooi er boven op.
Perceel C: een stuk weide die elk jaar hooi leverde en nooit gemulcht werd.

Op het schavotje komen op de

3de plaats: perceel C, de Rosaras (slechts gedeeltelijk gerooid). Begonnen met een droge weide, een zeer lang aanhoudende droogte en mijn bewuste laissez-faire laissez-passez mentaliteit kon ik ook niets anders verwachten.
Curiosity killed the cat. De planten hebben hun achterstand niet ingehaald. Toch leverden ze per plant enige middelgrote knollen. De overvloedige regen van de laatste weken had er dan wel weer voor gezorgd dat de nog aanwezige slakkenpopulatie roet in het eten kwamen gooien: onder elke plant een 2tal goed doorvoede dieren die menige mooie knollen kompleet uitgehold hebben.

2de plaats: perceel B, de Dittas. De proefrooing leverde weliswaar betere resultaten op dan
perceel A, de photofinish toonde toch een duidelijke achterstand. Slakken waren hier nagenoeg niet aanwezig en ook de muizenvraat was minimaal.

1ste plaats: perceel A dus, eveneens Dittas, ook met minimale slakken- en muizenschade.

Maar ook op deze beide percelen heeft de droogte haar tol geëist. De resultaten per plant waren zeer verschillend. Van planten met enkele zeer mooie grote knollen (kleine knolletjes zijn eigenlijk ook wel mooi), planten met sommige grote en meerdere zeer kleine tot planten met meerdere tientallen te verwaarlozen aardappeltjes. Ook waren er talrijke misvormde knollen:

Al met al had ik toch betere resultaten verwacht. Ook in voorgaande jaren had ik 3 vergelijkbare percelen maar dan met een zeer tevreden stellende opbrengst (behalve daar waar de woelmuizen feest hadden gevierd). Een voldoende vochtige bodem en voldoende neerslag vooral tijdens de eerste groeifase zijn onontbeerlijk.

Al met al toch genoeg opbrengst om het jaar door te komen maar geen cadeaupatatjes voor mijn buren
 :-(
Toch een mooi loon voor zo weinig werk!

Mijn kippen kunnen nu het slachtveld opruimen.
(Screenshots:  Man of Aran, 1934)


4 opmerkingen:

 1. Ik zou mijn aardappeloogst ook eens op 't webs moeten zetten, wij hadden een super oogst! En hoe ga je het volgend jaar aanpakken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies zoals ik het al een paar jaren doe. Alleen er voor zorgen dat mijn potertjes vanaf het begin geen dorst hebben. Een magere troost: de opbrengst bij mijn naburige Demeter boer is ook niet te geweldig. Regen is bij ons een luxeproduct alhoewel de omgeving dikwijls te kampen heeft met wateroverlast.

   Verwijderen
 2. Al bij al vind ik het wonderbaarlijk ! Ik moet zeggen dat ik zéér wantrouwig stond tegenover de manier van werken ! Maar je hebt bewezen dat er ook voor "luie" tuinders een toekomst is... Met dat lui bedoel ik de mensen die niet graag of niet kunnen de grond bewerken op de klassieke manier, maar dat had je vast wel begrepen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die 'luie tuinders' methode is eigenlijk niet nieuw en wordt al meer en meer toegepast. Met mijn bijdragen wil ik meehelpen de 'goede boodschap' te verspreiden.

   Verwijderen