donderdag 11 december 2014

Geen roet in het eten.

           Hoor, wie klopt daar kind'ren?

Vooral op die momenten dat je nog niet aan de winter denkt staat de realiteit opeens nolens volens voor de deur en er is geen ontkomen aan. Een realiteit die zich niet laat tegen spreken, laat staan dat hij zich laat wegsturen. Plichtsbewust en onvermeidbaar onvermoeibaar drukt hij ons met de neus op de feiten. En dit niet slechts éénmaal. Drie keer zelfs. De eerste keer vóór de winter, dan nog eens tijdens en tenslotte ná de winter.Of je hem wilt of niet.
Roet in het eten?

           't Is een vreemd'ling zeker?
           Die verdwaald is zeker?

Integendeel. Hij is een welgekomen gast die zijn best doet zodat er van roet helemaal geen sprake kan zijn. Zoals Sinterklaas , neen, zoals Zwarte Piet balanceert hij op de daken. Geen enkele schoorsteen laat hij onbezocht:  de obligatorische schoorsteenveger.  In plaats van cadeautjes naar beneden te gooien laat hij zijn stalen bol met draadborstel naar beneden en verdwijnt dan in de kelder. Daar verzamelt hij het resultaat in zijn Pieter's zak en deponeert het goedje op de komposthoop. Zijn korstondige aanwezigheid laat geen enkel spoor na behalve zijn altijd aanwezige vriendelijke glimlach (en de rekening).
Een vuile job?

[Foto: Carl Herpels]
4 opmerkingen:

 1. Gezond zal dat beroep zeker niet zijn... Roet inademen lijkt me niet gewenst. Ooit hoorde ik het kerkelijke mopje: De patroon van de schoorsteenvegers is de heilige Petrus, er staat immers: "... en hij weende bitter..." Bitter is een synoniem van roet, van schouwzwart. Dat roet met schellak een goede verf vormen voor plaasteren beelden, en als je er dan wat "goud"-poeder op zet, krijg je een mooie bronskleur... Dus, werp niet alles op de compost, het kan gebruikt worden...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ware jij mijn buurman zou ik je eniges aan materiaal schenken. Maar als je wil breng ik volgende zomer een beetje roet voorbij. Eerlijk.

   Verwijderen
 2. ... waarmee weeral bewezen is dat dat verhaaltje dat het zwart van Piet van het schoorsteenklauteren komt, niet helemaal klopt ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had al vlug door dat dat zwart schoensmeer was ;-)

   Verwijderen