maandag 22 december 2014

Waanzin!

Het mag op 22 december in de Lage Landjes misschien nog normaal zijn; op 50°N11°E
en 340m NN is het dat niet meer.

klimrozenrood peperboompje


sneeuwbes

13 opmerkingen:

 1. Dingen veranderen, niets is voor eeuwig. En de natuur en het klimaat zijn al helemaal niet betrouwbaar. Mijn geschiedenis leraar vertelde ons vroeger dat we weer richting een ijstijd gingen. Eerst wordt het steeds warmer op aarde en tenslotte wordt alles ijs. Als leerling moest je daarom lachen, wat een onzin, dacht je, die man is niet meer helemaal goed in zijn bovenkamer, hij is zeker aan zijn pensioen toe. Maar wie weet had hij gelijk........

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een nieuwe ijstijd ligt wel in de natuur der dingen maar kan nog een tijdje duren. Mijn bezorgdheid heeft veeleer te maken met de klimaatverandering die volledig onvoorspelbare excessieve weerssituaties met zich meebrengt waarop ons ecologisch system niet vlug en schadeloos kan reageren. De eerste keer dat ik iets hoorde over klimaatverandering en globale opwarming was in 1971. Een halve eeuw later hebben de regeringsleiders nog niet veel beters kunnen bedenken dan spaarlampen e.d. Je ervaart het zelf: een groene tuin is no-go! Exotische, invasieve neophyten uit het tuincentrum en het daartoe behorende vergif staan niet op de regeringsagendas. Over de industriële impact wordt met mondjesmaat gediscuteerd. De moderne agrarindustrie noemt men zelfs 'groene revolutie'. Etc., etc.,
   De deviezen blijven: money, honey. Eerst als het kalf verdronken is ...

   Verwijderen
 2. Aangaande het klimaat is het vijf over twaalf. Of anders gezegd: het kalf IS verdronken. Daar ben ik stellig van overtuigd. We kunnen de excessen nog hooguit wat vertragen, vrees ik.
  En yep, money makes the world go round. Alleen: hoe lang nog?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een net is niets anders dan een samenstelling van gaten. Maar je kan er grote vissen mee vangen. Ons netwerk groeit. Misschien (misschien...) kunnen we de catastrophe een beetje afremmen om een aanpassing mogelijk te maken. Het dogmatische denken door veel wetenschappers en politici staat gelijk met: out of the frying pan into the fire en zij geloven ook nog dat de ratten tenslotte toch nog het zinkende schip zullen kunnen verlaten.
   Toch weiger ik een doomdenker te zijn.

   Verwijderen
 3. We kunnen ons het doemdenken gewoon niet permiteren. Misschien zie ik alleen wat ik wil zien, maar toch kan ik me niet van de indruk ontdoen dat het net groter wordt en de mazen kleiner.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik sta volledig achter jouw visie. Hopelijk vissen we niet achter het net.

   Verwijderen
 4. Ik hou het er op, dat het wanhopig spartelen is tegen de logica in... Men wil het economisch systeem ten allen prijze overeind houden, ook al ziet men dat het niet houdbaar is. Ongelimiteerde groei kan gewoon niet bestaan, aan alles komt een eind, ook aan een economisch systeem. Hoe men momenteel ook vecht, het is een verloren strijd, en het kan de doodstrijd alleen verlengen !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Men ziet nog niet in dat onbegrensde groei precies datgene is wat kanker uitmaakt.
   Eerst vreet het zijn gastheer en dan zichzelf gevolgd door een zeer pijnlijke doodsschreeuw.

   Verwijderen
 5. De verschijnselen om ons heen zijn onmiskenbaar. Zelfs klimaatsceptici hebben het moeilijk om hun mening te handhaven.
  Ik ben mét je van mening dat we ons geen doemdenken kunnen permitteren. Ons enige redmiddel is hoop, en die omzetten in (kleine) stappen en politieke keuzes. Maar we hebben natuurlijk hele grote stappen nodig.
  En hopen dat begrippen als solidariteit en verantwoordelijkheid weer nieuwe inhoud krijgen.
  Goede feestdagen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik zie hoe snel de milieubewegingen groeien, mede dank zij het Internet, is hoop zeker geen ijdel woord meer. Ik denk dan ook dat de zovelen die zelf niets willen ondernemen door de steeds sterker wordende stroom wel zullen meegesleurd worden, met of tegen hun zin.

   Verwijderen
 6. Ik ga er van uit dat kleine stappen niet voldoende zijn. Er moeten nu grote stappen gezet worden. Door iedereen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe groter de stappen hoe beter. Maar kleinvee maakt ook mest.

   Verwijderen
 7. Ik ben akkoord met woelmuizenier dat we niet mogen doemdenken. Het gaat slecht maar het dieptepunt is al bereikt. Ik heb het gevoel dat we al op een keerpunt zitten: de kleine minderheid die vroeger de consumptie en de gevolgen aanklaagde is stilaan een belangrijke minderheid geworden. Het is belangrijk dat die minderheid het goede voorbeeld blijft tonen door consequent ecologisch te handelen. Het internet helpt daar inderdaad heel goed bij. Op naar een inspirerend 2015! :-)

  BeantwoordenVerwijderen